miércoles, 21 de marzo de 2012

Bones pràctiques 0-3. PODER ANAR A BEURE AIGUA

M’ha agradat molt aquesta experiència perquè he trobat una similitut molt grossa amb l’escoleta a la que estic fent les pràctiques, ja que els infants tan sols beuen aigua durant el moment del berenar i el moment del dinar. I no tan sols això, sinó que l’aigua tan sols es dóna als infants un cop han acabat de berenar i dinar. És que no tenim ganes de beure mentres menjam? No necessitam aigua després d’estar una estona cantant o jugant? No volem que els infants siguin autònoms en els seus moviments i en les seves decisions?
Crec que una manera de afavorir l’autonomia en els infants es potenciant l’observació en ells mateixos. És a dir, aconseguir que els propis infants siguin capaços de adonar-se dels moments en que necessiten cobrir algunes de les seves necessitats, en aquest cas beure aigua per hidratar-se. No insisteixen les mestres en que els seus infants siguin capaços de transmetre que tenen ganes d’anar al bany? Ido de la mateixa manera els hem d’ensenyar a prendre les seves propies decisions, doncs això també és autonomia.
A més a més, aquesta proposta pot ajudar als infants més timids a sentir-se més segurs i comodes si tenen al seu abast els elements necessaris per sentir-se millor. No hem de tenir cura de tots els nostres infants? No hem de tenir en compte les individualitats que fan als infants únics?
Malgrat això, crec que aquesta proposta pot tenir un inconvenient. Aquest seria que, per ventura, durant els primers dies d’aquesta proposta, els infants es poguessin sentir molt entusiamats amb la idea de poder servir-se ells mateixos l’aigua als seus tassons i poder beure quan ells volguessin. Hem de tenir en compte que a les primeres edats, els infants no tenen assolit per complet el control d’esfinters i això podria repercutir amb més visites al bany, les quals, es podrien produir durant moments importants de la jornada.




No hay comentarios:

Publicar un comentario